גידולי אדנומה של ההיפופיזה – בלוטת יותרת המוח, הנם גידולים שפירים המהווים כ 10-15% מכלל גידולי המוח הראשוניים. ההיפופיזה אחראית על ויסות ההורמונים בגוף ונמצאת אנטומית מתחת לתצלובת עצבי הראייה– הכיאזמה. מקום מושבה של ההיפופיזה הוא הסלה תורציקה– האוכף התורכי– מבנה גרמי בבסיס הגולגולת המרכזי המתבלט אל מערת האף הנקראת הסינוס הספנואידלי.
גידולי אדנומה של ההיפופיזה מתחלקים לשתי קבוצות: האחת– אדנומות המפרישות הורמונים והשנייה– אדנומות שאינן מפרישות הורמונים. האדנומות המפרישות הורמונים גורמות למחלות סיסטמיות בגוף. אדנומות עשויות להפריש פרולקטין ולכן נקראות פרולקטינומות ומתבטאות קלינית בהפרעה במחזור ובעיית פוריות בנשים, הפרשת חלב מהחזה, הגדלת חזה בגברים, ירידה בליבידו, בעיות זקפה בגברים ואוסטאופורוזיס. הטיפול הראשון המקובל הוא שימוש בתרופות ממשפחת האגוניסטים לדופמין כמו דוסתינקס הגורם לירידה ברמת הפרולקטין והצטמקות הגידול. בחלק קטן מהמטופלים יהיה צורך בניתוח להסרת הגידול.
מחלה אחרת היא האקרומגליה הנגרמת על ידי הפרשת הורמון הגדילה– GH על ידי האדנומה, דבר המתבטא במראה מאוד אופייני של הפנים– לשון גדולה, אף ולסת מוגדלים, גדילה של כפות הידיים והרגליים והאצבעות, מחלת לב– קרדיומיפתיה וסוכרת.
יש אדנומות המפרישות את ההורמון ACTH הגורמות לעליה ברמת הקורטיזול מחלה הנקראת: מחלת קושינג המתבטאת בסוכרת, יל"ד, השמנה מרכזית, פני ירח, סטריות בבטן בצבע סגול וכו'.
הטיפול הראשון המקובל באדנומות המפרישות הורמונים פרט לפרולקטינומה הוא טפול כירורגי בניתוח דרך האף בגישה מיקרוסקופית או אנדוסקופית להרחקת הגידול. לעתים לאחר מכן יהיה צורך בטפול משלים בתרופות וברדיוכירורגיה כאשר ניתוח אחד או יותר לא הסירו את כל הגידול.
הקבוצה השנייה של אדנומות הן האדנומות שאינן מפרישות הורמונים. בד"כ כשאדנומות אלו קטנות הן לרוב אסימפטומטיות. הטיפול המקובל באדנמות קטנות אסימפטומטיות הוא מעקב קליני ורדיולוגי. בשל קירבתה של הכיאזמה להיפופיזה, אדנומות גדולות הנקראות מאקרואדנומות עלולות לדחוק את הכיאזמה כלפי מעלה ולגרום להפרעה בשדה הראייה– ביטמפורל המיאנופסיה– המטופל אינו רואה את צידי שדה הראייה– רואה רק קדימה. לציין כי תופעה זו יכולה להיגרם גם על ידי אדנומות גדולות המפרישות הורמונים.
בנוסף יכולה להיות ירידה בחדות הראייה ולעתים אי ספיקה של ההיפופיזה בשל אפקט מסה עליה על ידי הגידול דבר שיצריך טפול הורמונלי משלים. לעתים נדירות אדנומה של ההיפופיזה יכולה לדמם דבר הנקרא אפופלקסיה ומתבטא בכאבי ראש חזקים ופתאומיים, ירידה חדה בחדות הראייה ובשדה הראייה, כפל ראייה, צניחת עפעף, ירידה במצב ההכרה ואף קומה. הטיפול אז הוא מתן טיפול בסטרואידים דרך הוריד ולעתים קרובות ניתוח דחוף דרך האף להוצאת הגידול.
הניתוח האנדוסקופי דרך האף מבוצע בשיתוף עם רופא אף אוזן וגרון– אאג המומחה לניתוחי מערות האף– הסינוסים. רופא האאג מביא את הנוירוכירורג לתוך הסינוס הספנואידלי תוך שימוש באנדוסקופ וזה תוך הסתכלות על מסך גדול ברזולוציה גבוהה ובטכניקות מיקרוכירורגיות מסיר את הגידול.
ראו סרטון תוך ניתוחי המדגים ניתוח אנדוסקופי דרך האף לכריתה של מאקרואדנומה של ההיפופיזה שהתבטאה בהפרעה ביטמפורלית בשדה הראייה שחלפה לאחר הניתוח
להלן תמונה ממאמר שכתבתי עם עמיתי מארה"ב המראה משמאל את אופן הכנסת האנדוסקופ דרך האף ומימין תמונה תוך ניתוחית אנדוסקופית המדגימה את השימוש במסלולים הטבעיים דרך האף והגעה לתוך הסינוס הספנואידלי דבר המהווה גישה נוחה לאוכף התורכי.
התמונה הבאה מאותו מאמר מדגימה את הקרבה בין ההיפופיזה לכיאזמה, ומספר תמונות של מטופלים שניתחתי עם אדנומות שהתייצגו עם הפרעה בראייה והשתפרו לאחר ניתוח בגישה אנדוסקופית דרך האף.